Dinosaurussen

Hadrosaurus. Afb. Catmando/shutterstock.com

Hadrosaurus. Afb. Catmando/shutterstock.com

Hé jongens en meisjes! Lukt het een beetje met het sparen van de dinoplaatjes? Ja? Mooi zo! Heb je het boek al bijna compleet?
In het dinoboek van de Albert Heijn supermarkten lees je dat dino’s 66 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven. Al wat je nu nog van dino’s vindt zijn fossielen. Maar wist je dat er aanwijzingen zijn dat dino’s kortgeleden nog geleefd hebben?

Zacht fossiel
Niet alle fossielen die gevonden worden zijn door en door versteend. Er worden ook fossielen gevonden van dino’s waar nog zacht weefsel in zit. Hierbij moet je denken aan bloedvaten en botcellen. Laatst is er zelfs een stukje niet-versteende huid gevonden van een hadrosaurus (eendenbekdino). Deze zachte delen kunnen niet lang bewaard blijven. Dan vergaan ze namelijk en blijft er niets meer van over.

Stegosaurus op de muur van een tempel in Cambodja. Afb Kowit Sitthi/shutterstock.com

Stegosaurus op de muur van een tempel in Cambodja. Afb Kowit Sitthi/shutterstock.com

Afbeeldingen
Wist je dat er over de hele wereld afbeeldingen gevonden zijn van dieren die wel heel sterk op dino’s lijken? Vaak zijn dat rotstekeningen of in steen uitgehouwen afbeeldingen (reliëfs). Hoe kunnen mensen die afbeeldingen hebben gemaakt? Dat kan alleen maar als ze de dino’s ook echt gezien hebben.

Denk maar eens na: kun jij een huis tekenen? Ik denk het wel. Maar kun je ook

Egyptisch palet met twee brachiosaurussen (langnekken).

Egyptisch palet met twee brachiosaurussen (langnekken).

een oerkakulus tekenen? “Wat is dat nu weer?” hoor ik je denken. Zou het een soort dinosaurus zijn? Je zult moeten toegeven dat je niet weet wat het is. Dus kun je geen oerkakulus tekenen. Dat klopt. Het is een woord dat ik net zelf verzonnen heb. Denk nu eens terug aan al die dino-afbeeldingen. Kunnen mensen die afbeeldingen gemaakt hebben als ze niet weten wat dino’s zijn?

Drakenverhalen
Net als de afbeeldingen vind je ook op de hele wereld drakenverhalen. Niet alleen in legenden en op de boeg van Vikingschepen, maar ook serieuze geschiedschrijvers zoals Marco Polo en Herodotus maken melding van draken. Als je die omschrijvingen leest doen ze je wel heel erg denken aan dinosauriërs. Maar waarom worden ze dan niet gewoon dino’s genoemd? Nou, dat komt omdat het woord ‘dinosaurus’ pas in 1842 is bedacht. Vóór die tijd werden dino’s ‘draken’ genoemd. Wist je dat de Chinese benaming voor ‘dinosaurus’ ‘verschrikkelijke draak’ betekent?

Ontdekkingsreiziger Marco Polo

Ontdekkingsreiziger Marco Polo

Een andere verklaring
Freek vertelt maar één kant van het verhaal, dat dino’s miljoenen jaren geleden geleefd hebben. Maar deze feiten laten een ander verhaal zien. Misschien zijn dino’s wel helemaal niet zo lang geleden uitgestorven! Het lijkt erop dat mensen en dino’s samen geleefd hebben.
Deze verklaring kom je ook tegen in de Bijbel. Daarin staat dat God in zes dagen de wereld heeft gemaakt. Alles was goed. Maar de eerste mensen, Adam en Eva, kozen tegen God. Dat wordt de zondeval genoemd. Daarom gaat het slecht met de wereld, en zijn er oorlogen, honger, natuurrampen en gaan mensen dood. De kinderen en kleinkinderen van Adam en Eva deden allemaal slechte dingen. Daarom stuurde God een wereldwijde overstroming (zondvloed). Hij veegde zo de aarde schoon om opnieuw te beginnen. Alleen Noach en zijn gezin geloofden nog in God. Daarom werden zij gered: ze moesten een hele grote boot (ark) bouwen. Daarin konden zij, en allemaal dieren, de zondvloed overleven.
Veel van de fossielen, ook die van dino’s, zijn tijdens die zondvloed
gevormd. Dat verklaart waarom ze nog zachte delen hebben. En als zowel mensen als dino’s door God gemaakt zijn, dan hebben ze ook samen geleefd. Dat zie je in de Bijbel ook nog terug. God spreekt daar over een ‘leviathan’ en een ‘behemot’. Dat zijn Hebreeuwse woorden. Maar de omschrijving is die van een dino!

Onderzoek het zelf

De Ark van Noach

De Ark van Noach

Ik wil je uitdagen om zelf eens op onderzoek uit te gaan. Hoe zit het nu echt met de dino’s? Het boek van de Albert Heijn heb je al. Misschien zou je ook eens aan je ouders kunnen vragen of ze twee andere boekjes voor je willen kopen? Ze heten Het Antwoordenboek voor Kids (deel 1 en deel 2). Je kunt ze hier en hier bestellen. Deel 1 gaat over de schepping en de zondeval, deel 2 over dino’s en de zondvloed.

Veel plezier met je speurtocht!